Familiebedrijf met rijke historie

Op 1 april 1895 begon Jacob Pielkenrood zijn eigen smederij. Het startpunt van een rijke geschiedenis, die zich kenmerkt door ondernemerschap en innovatie. De smederij breidde snel uit en rond 1900 vond Jacob een stalen vat uit voor de opslag van plantaardige oliën en verf. Hij kon toen niet vermoeden dat zijn vat later bekend zou worden als de olie drum.

Om de vaten te produceren richtte Jacob een tweede bedrijf op: Pielkenrood Metaalwaren, later Pielkenrood Vaten BV. Dit bedrijf bestaat nog steeds en is al jaren onderdeel van een internationaal concern.

Jacob had twee zoons. De jongste zoon, Anton, ontfermde zich over de vatenfabriek, terwijl zijn oudere broer, Simon, de smederij runde. Deze werd al snel uitgebreid met een handel in kachels, haarden en fietsen.

De zoon van Simon, ook Jacob genoemd, vormde na de Tweede Wereldoorlog de smederij van zijn vader om tot een moderne constructiewerkplaats. Ook dat bedrijf groeide snel en maakte filters, distilleerkolommen, warmtewisselaars, tanks, drukvaten en andere stalen constructies voor klanten door heel Nederland.

In de jaren vijftig breidde hij de constructiewerkplaats uit met een kunststofdivisie. Pielkenrood was één van de pioniers in het gebruik van vezelversterkte kunststoffen. Wij maakten bijvoorbeeld verkeersborden, seinkappen voor de NS, leidingwerk, opslagtanks en fronten voor autobussen.

In 1965 deed Pielkenrood, samen met Shell, wederom een uitvinding van wereldformaat: de Corrugated Plate Interceptor (CPI), een olie-/waterscheider die tot op de dag van vandaag de wereldstandaard is. Sterker nog, CPI is de generieke naam geworden voor allerlei soorten olie-/waterscheiders.

Pielkenrood was als fabrikant en ontwikkelingspartner bij deze uitvinding betrokken. Het werd een groot succes en Pielkenrood werd één van de drie licentienemers van Shell. Al snel werd een aparte ‘waterafdeling’ opgezet met klanten over de hele wereld. In eerste instantie voornamelijk bedrijven die actief waren in de olie- & gasindustrie.

Na een paar jaar begon Pielkenrood zelf ook verbeterde olie-/waterscheiders en andere technologieën op het gebied van waterzuivering te ontwikkelen. Andere markten werden aangeboord. Denk aan de voedingsmiddelenindustrie, slachthuizen en papierfabrieken.

Begin jaren 80 besloot Jacob de constructiewerkplaats en de kunststofdivisie te verkopen. Zijn zoon, Simon, werd directeur van het ingenieursbureau, gespecialiseerd in waterbehandeling. Hij besteedde de fabricage van onderdelen uit aan bedrijven in binnen- en buitenland. Het bedrijf van Simon was verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, de inkoop en de coördinatie van de bouw. De afgelopen 40 jaar heeft Simon wereldwijd honderden olie/water separatoren en afvalwaterzuiveringen ontworpen en gebouwd.

De zoon van Simon, Jacob Alexander (Sander) Pielkenrood, begon zijn carrière als ondernemer buiten het familiebedrijf. In 2000 startte hij een groothandel in mobiele telefoons. Binnen drie jaar tijd groeide deze onderneming tot een omzet van 22 miljoen euro en een klantenbestand van 500 retailers en groothandels in binnen- en buitenland. Sander besloot het bedrijf te verkopen om zich te storten op de internationale handel in commodities.

In 2005 raakte hij als projectmanager parttime betrokken bij het familiebedrijf. In 2007 besloot Sander om fulltime voor het bedrijf te gaan werken. In eerste instantie als projectmanager, toen als salesmanager en sinds 2012 als algemeen directeur.

Door de overname van Marant in 2013 heeft de onderneming weer een kunststofdivisie, een eigen fabriek en eigen monteurs. Tot 2018 opereerden beide ondernemingen, Pielkenrood en Marant, vanuit een eigen locatie en was er nauwelijks sprake van integratie van administratie, ICT en dergelijke.

Om meer structuur aan te brengen in de onderneming, is in 2017 Dutch Clean Tech Holding BV opgericht als eigenaar van Pielkenrood en Marant. In januari 2018 hebben beide bedrijven een gezamenlijk pand betrokken en zijn ondersteunende taken verregaand geïntegreerd waardoor synergievoordelen zijn ontstaan.