Gepubliceerd: Maart 2023

Wat hebben de blije gezichten van kinderen in Zona 16 in Guatemala City met de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Dutch Clean Tech te maken? In potentie: heel veel.

De zes kinderen die hier in Guatemala City poseren met Sander Pielkenrood van DCT hebben deze fietsen verdiend door hard te werken op een van de lokale basisscholen in hun wijk. Zij haalden bij een recent project op hun school de beste resultaten en wonnen daarmee een prijs die de ‘auxiliary mayor’, de burgemeester van hun wijk in Zona 16 had uitgeloofd. De burgemeester had Sander Pielkenrood benaderd met het verzoek om de fietsen te sponsoren. En uiteraard gaf onze CEO daaraan gehoor – con amore!

 

Zona 16: lichtend voorbeeld

Zona 16 is een bijzonder verhaal. In een stad als Guatemala City (2 miljoen inwoners), met veel armoede en weinig florissante ‘favela’s’, geldt Zona 16 als een lichtend voorbeeld. Een modelzone, waar de burgemeester in een aantal wijken met veel visie, fantasie en doorzettingsvermogen veel nieuwe woningen, wegen, bedrijvigheid, gezondheidszorg en – door dit alles – bescheiden welvaart heeft neergezet. Dat deed hij in de afgelopen twintig jaar grotendeels op eigen kracht en met veel ondersteuning van de privésector. Zo werd Zona 16 een gebied waar veel mensen graag willen wonen.

 

Goede riolering

“Een van de volgende stappen in Zona 16 is de realisatie van goede riolering, als vervanging van de 12.000 septic tanks in de wijk, aangevuld met 4 à 5 units voor rioolwaterzuivering”, zegt Sander Pielkenrood. “Zo’n project was voorheen alleen mogelijk door voor veel geld de hand op te houden bij de regering. De burgemeester gaat dat nu – weer met steun van de privésector – anders aanpakken. Ons DCT-concept, waarbij de afnemer alleen betaalt voor het gebruik van de rioolwaterzuivering, gaat hem daarbij helpen.”

 

Detailplannen en offertes

De deal in Zona 16 is nog niet rond. Bij DCT in Heerhugowaard worden detailplannen en offertes gemaakt, op papier krijgen de rioolwaterzuiveringsinstallaties nu vorm. Intussen rijden zes basisschoolleerlingen in Guatemala City rond op nieuwe DCT-fietsen. “De lancering van het masterplan waar onze rioolwaterzuivering deel van uitmaakt, was een heel evenement, met veel gasten en publiciteit. Toen deze burgemeester, die in twintig jaar zoveel voor elkaar heeft gekregen, ons vroeg om met sponsoring van fietsen iets bij te dragen aan de feestelijke lancering, hoefden we niet lang na te denken”, lacht Sander Pielkenrood.