Gepubliceerd op: 12 januari 2023

Dutch Clean Tech (DCT) heeft een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar de realisatie van rioolwaterzuiveringsinstallaties in Kazachstan. DCT ondertekende deze week met de gouverneur van de Almaty-regio (de ‘Akimat’) een Memorandum of Cooperation. De overeenstemming moet uitmonden in het ontwikkelen, leveren en managen van rioolwaterzuiveringsinstallaties ter waarde van €200 miljoen. “Dit is een doorbraak”, zegt CEO Sander Pielkenrood, die hoge verwachtingen heeft van soortgelijke trajecten in Mexico en Guatemala.

Het document dat DCT en de gouverneur van Almaty tekenden, markeert een essentiële formele stap. Feitelijk maakt het de weg vrij voor het uitrollen van het unieke concept waarmee DCT interesse wekte bij Nederlandse en internationale beleggers. Een concept dat lokale en regionale overheden in tal van landen essentiële infrastructuur en schoon water oplevert, zonder dat zij daarin zelf tientallen tot honderden miljoenen hoeven te investeren. Veel landen hebben dat geld namelijk niet.

Aantrekkelijke aanpak

Het concept in een notendop: DCT investeert in levering, installatie en beheer van rioolwaterzuiveringsinstallaties; lokale gemeenschappen betalen vervolgens voor gebruik volgens een transparante constructie. Een aanpak die aantrekkelijk is voor de regio Almaty in Kazachstan. Het grootste land van Centraal-Azië, onafhankelijk sinds 1991, ondervindt de nadelen van de verouderde zuiveringsinstallaties uit het Sovjet-verleden. De huidige staat van onderhoud van een aantal van deze rioolwaterzuiveringsinstallaties is zeer matig, de kwaliteit van het water slecht. Bovendien werken de meeste rioolwaterzuiveringsinstallaties niet (energie-)efficiënt, doordat ze dertig tot vijftig jaar geleden zijn gebouwd.

Betere kwaliteit van oppervlaktewater

De bouw van nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties is van groot belang. Momenteel wordt het merendeel van het rioolwater niet goed of ongezuiverd geloosd op het oppervlaktewater. Met grote verontreiniging tot gevolg. Met nieuwe installaties verbetert de natuurlijke waterbalans en de kwaliteit van het oppervlaktewater in meren en rivieren. Dit is hard nodig.

Minder energieverbruik

Jasper Sluijmers, Dutch Clean Tech COO, zette in Almaty zijn handtekening onder de overeenkomst met de gouverneur van de regio, Sultangaziyev Marat, die grote ambities heeft voor de ontwikkeling van de regio. Volgens Jasper Sluijmers gaan de grote en kleine gemeenschappen in Almaty snel de voordelen merken van de nieuwe installaties. “Wij bieden een plug-and-play aanpak, wat betekent dat we redelijk snel kunnen bouwen en opleveren. Het gezuiverde water kan vervolgens veilig geloosd worden, maar ook hergebruikt voor irrigatie, stadsverwarming of industriële doeleinden. En dat met ongeveer 30% minder energieverbruik ten opzichte van conventionele zuiveringsinstallaties en ongeveer 40% minder afvalslib, dat daarnaast ook veilig gebruikt kan worden voor bodemverrijking”.

Sander Pielkenrood: “Ons revolutionaire businessmodel gaat uit van het principe dat regio’s en gemeenten niet hoeven te investeren in eigenaarschap, maar betalen voor gebruik. Met de ondertekening kunnen we nu gaan doen wat we hebben beloofd: slimme en betaalbare technische oplossingen ontwikkelen om gemeenschappen in de Almaty-regio van schoon water te voorzien. Door het modulaire ontwerp en de lokale aanpak kunnen we snel opschalen.”

Dutch Clean Tech is van plan om in Kazachstan zoveel mogelijk met lokale aannemers en leveranciers te werken om de rioolwaterzuiveringsinstallaties te bouwen. Zo wordt de lokale economie gestimuleerd. Bovendien zet het bedrijf voor de installaties voor het merendeel lokale mensen in voor het beheren en onderhouden van de installaties. Sander Pielkenrood: “We bieden deze mensen een opleiding en een baan met een eerlijk salaris.”

Volgende stappen

Wat zijn de volgende stappen? Sander Pielkenrood: “Verder praten met de overheden in Almaty en contracten opstellen. Daarna plannen en kostenplaatjes maken en ontwerpen presenteren. Als alles voorspoedig gaat, kan de eerste installatie wellicht nog in 2024 operationeel zijn, het leeuwendeel in 2025.”
De doorbraak in Kazachstan wordt, zo hoopt Sander Pielkenrood, in 2023 gevolgd door soortgelijke ontwikkelingen in Mexico en Guatemala. “In deze landen hopen we dit jaar voor €200 miljoen aan contracten tekenen.”