Gepubliceerd op: 11 juli 2022

Twee weken geleden waren wij in Guatemala om te onderzoeken hoe Dutch Clean Tech daar een zinvolle bijdrage kan leveren. Wij hebben uitgebreid gesproken met parlementsleden, burgemeesters en overheidsinstanties. In Guatemala wordt 80% van het rioolwater ongezuiverd geloosd. Daardoor is in de afgelopen decennia een gigantisch milieuprobleem ontstaan en komt ook de drinkwatervoorziening in het gedrang. 95% van alle rivieren en meren zijn ernstig vervuild. De nationale regering heeft nu een wet aangenomen die gemeentes verplicht om een rioolwaterzuivering te installeren.

Betalen voor gebruik in plaats van bezit biedt uitkomst

De financiering is echter het probleem en dus komt Dutch Clean Tech als geroepen. Wij bieden de installaties namelijk aan op basis van betalen voor gebruik in plaats van bezit. Samen met Nederlandse beleggers investeren wij in de installaties. Bovendien verzorgen wij bediening en onderhoud. Gemeentes sluiten een contract af voor lange termijn en betalen een transparant maandbedrag voor onze dienstverlening.

100 miljoen investeren voor eind 2023

Het plan is om de eerste installatie te bouwen in de gemeente Uspantan. Zo’n 10.000 inwoners zijn daar inmiddels al aangesloten op een rioleringsnetwerk. Alleen de zuivering ontbreekt. Samen met parlementsleden, de burgemeester en de gemeenteraad hebben wij de locatie bezocht waar de rioolwaterzuivering gebouwd gaat worden. Momenteel stroomt het onbehandelde water daar een rivier in.

Dutch Clean Tech in Guatemala Lake Amitatlan

Belangrijke bijdrage aan oplossing milieuvervuiling

Verder hebben wij gesproken met de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van het Amatitlan meer. Dat is het belangrijkste waterbekken om de nabijgelegen hoofdstad van drinkwater te voorzien. Zo’n vijftien gemeentes lozen momenteel hun rioolwater op de rivieren die in het meer uitkomen of rechtstreeks op het meer. Hierdoor is het meer zeer ernstig vervuild geraakt. Dit probleem moet op korte termijn opgelost worden. Dutch Clean Tech kan hier een belangrijke bijdrage leveren.

Voormalig minister wordt directeur Dutch Clean Tech Guatemala

Er is in Guatemala dermate veel te doen voor Dutch Clean Tech dat we besloten hebben een lokaal kantoor te openen. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang en onze lokale directeur, Joseph Daniel Mooney, is een voormalig Minister van Toerisme in Guatemala.

Investeringsmogelijkheden

Wij financieren onze projecten samen met private beleggers. Wilt u ook een goed rendement maken? Houd dan onze website in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe investeringsmogelijkheden.