Gepubliceerd op: 16 juni 2022

Na twee eerdere oriënterende bezoeken, was Dutch Clean Tech afgelopen week voor de derde keer in Kazachstan. Dit keer kwamen wij terug met een ondertekende ‘Memorandum of Understanding’ en een ‘Roadmap’ en zijn er nog meer projecten aangewezen. 

Wij hebben gesproken met de gouverneur van de Karaganda regio in het noorden, de burgemeester van Kentau in het zuiden en verschillende overheidsinstanties in de hoofdstad Nur-Sultan. De reacties op ons voorstel om nieuwe rioolwaterzuiveringen te bouwen, te financieren en te exploiteren waren overweldigend. De gouverneur van de Karaganda regio heeft vijf steden met meer dan 50.000 inwoners aangewezen, waar wij per direct kunnen starten. En met de burgemeester van Kentau, ook een stad met meer dan 50.000 inwoners, hebben wij zelfs een ‘Memorandum of Understanding’ en een ‘Roadmap’ ondertekend.

Projecten ter waarde van 72 miljoen euro

Deze zes projecten vertegenwoordigen een investeringswaarde van 12 miljoen euro per stuk. In totaal dus 72 miljoen euro aan toekomstige projecten, waarbij de lokale autoriteiten een aanbetaling doen en wij de rest financieren. Onze doelstelling voor 2022 was om 20 miljoen euro te investeren en volgend jaar 30 miljoen euro. Het lijkt erop dat wij onze doelstellingen makkelijk gaan halen en deze dus naar boven moeten bijstellen.

De voorbereidingen voor de oprichting van een lokale Dutch Clean Tech vestiging zijn inmiddels gestart. Dit wordt een joint venture tussen ons en onze lokale partners. Deze joint venture wordt verantwoordelijk voor verkoop en de bediening en het onderhoud van de installaties. Onze Nederlandse Dutch Clean Tech Waterfondsen worden 100% eigenaar van de installaties.

Dutch Clean Tech visits Kazachstan

Dutch Clean Tech heeft de ambitie om een grote speler op de watermarkt te worden. Het is onze fundamentele overtuiging dat iedereen toegang moet hebben tot schoon water en goede sanitaire voorzieningen. Dutch Clean Tech zorgt hiervoor met slimme oplossingen voor gemeenschappen overal ter wereld. Energiezuinig, schaalbaar en betaalbaar door ons unieke financieringsmodel.

Kazachstan is het eerste land waar wij ons revolutionaire businessmodel, betalen voor gebruik en niet voor bezit, gaan uitrollen. Wij hebben voor Kazachstan gekozen omdat het relatief welvarend is en omdat de overheid wil investeren in het welzijn van de bevolking. Het land, deels in Europa en deels in Azië gelegen, telt bijna 20 miljoen inwoners en heeft een bestaande infrastructuur. Deze infrastructuur is echter sterk verouderd en moet dringend gerenoveerd worden.

Volgende stappen

De volgende stap is het verder uitwerken van commerciële voorstellen en een planning tot en met eind 2023. Begin juli vertrekken wij wederom naar Kazachstan om de projecten verder vorm te geven en om andere regio’s te bezoeken.

Investeringsmogelijkheden

Wij financieren onze projecten samen met private beleggers. Wilt u ook een goed rendement maken? Houd dan onze website in de gaten of schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe investeringsmogelijkheden.