Gepubliceerd op: 11 mei 2021 

Wij vinden het heel normaal dat er thuis schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt. We staan er meestal niet eens bij stil.

Voor miljarden mensen zijn deze basisfaciliteiten helemaal niet zo vanzelfsprekend. Volgens de Verenigde Naties hebben 2.2 miljard mensen geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. Dat is 28% van de wereldbevolking. En 4.2 miljard mensen, ofwel ruim de helft van de wereldbevolking, hebben niet de beschikking over functionele riolering. Door de sterk toenemende bevolking worden deze aantallen snel groter.

Het gebruik van onveilig drinkwater en slechte sanitaire voorzieningen zorgen voor ondervoeding, ziektes en een verzwakt immuunsysteem.

  • Jaarlijks sterven er meer mensen door onveilig water dan aan geweldsmisdrijven en oorlogen;
  • Iedere minuut sterft een kind aan diarree gerelateerde ziektes;
  • Kinderen worden op pad gestuurd om water te halen. Volgens de laatste schattingen kost dat 443 miljoen schooldagen.

Doordat mensen veel tijd kwijtraken aan het halen van water en aan ziektes, zijn ze veel minder productief. Ze kunnen bijvoorbeeld minder tijd besteden aan het produceren van voedsel of aan het vergaren van een goed inkomen.

Iedere euro die in drinkwater en riolering geïnvesteerd wordt, levert tussen de 5 en 28 euro rendement op voor toenemende economische activiteit en besparing op de gezondheidszorg.

Daarom is schoon water zo belangrijk!

Het probleem is natuurlijk geld. Overheden in ontwikkelingslanden komen tot wel 60% tekort aan financiering. En dat terwijl er in het rijke Westen ontzettend veel spaargeld voorhanden is, dat door de lage rentes niet rendeert.

Dutch Clean Tech heeft een businessmodel ontwikkeld waarbij installaties gefinancierd worden door beleggers. Wij bouwen installaties en zetten deze neer bij onze afnemers voor een vast bedrag per maand. Daardoor krijgen mensen beschikking over essentiële voorzieningen voor een paar euro per persoon per maand.

Tegelijkertijd maken beleggers een mooi rendement met positieve maatschappelijke impact

Al in de jaren zeventig leverde Dutch Clean Tech tientallen installaties voor de behandeling van drinkwater in Azië en Afrika. Met een deel van het geld dat wij ophalen door de uitgifte van obligaties, hebben wij onze ontwerpen onlangs aangepast aan de huidige tijd. Dus met 24/7 connectiviteit, bediening op afstand en kunstmatige intelligentie. Daarmee zijn onze installaties betrouwbaar, makkelijk te bedienen en duurzaam.

Momenteel voeren wij gesprekken met de eerste klanten bij wie wij dit revolutionaire businessmodel willen uitrollen.