Palmolie juist heel duurzaam

dutch clean tech palmolie proces verduurzaming

Palmolie is de goedkoopste kookolie en dus voor veel mensen bereikbaar. En het is perfect geschikt voor bio brandstoffen. Daarnaast wordt het in ontzettend veel producten, die we allemaal dagelijks gebruiken, verwerkt. Palmolie is niet weg te denken. Ook al omdat de economieën van Indonesië en Maleisië, alsmede honderdduizenden banen, er voor een belangrijk deel afhankelijk van zijn. Als die mensen hun werk verliezen, dan vallen ze terug in armoede met alle gevolgen van dien.

Waar het om gaat is dat de productie momenteel niet duurzaam is. Na een jaar of twintig zijn de bomen zo groot dat de boom zelf alle voedingsstoffen nodig heeft en dus kleinere vruchten geeft. Bovendien kost het meer moeite om de vruchten uit hoge bomen te plukken. Dus wordt de plantage verlaten en een nieuw stuk bos gekapt. Dat is niet handig. Er zijn programma’s van lokale overheden om plantagehouders te stimuleren hun bestaande grond slim te hergebruiken door oude bomen te kappen en op dezelfde grond nieuwe te planten. Alleen moeten veel boeren dat dan wel zo doen. En dat gaat ook gebeuren. Wellicht kunnen Nederlandse universiteiten en bedrijven hier zelfs bij helpen.

Ook onze technologie is erop gericht om meer opbrengst per hectare te creëren. Daardoor kunnen producenten groeien zonder nieuwe plantages aan te hoeven leggen.

Wat niet gaat gebeuren is dat er minder palmolie geproduceerd wordt of dat de productie gestaakt wordt. Dat is een utopie. Het is dus juist duurzaam om te investeren in nieuwe technologieën. Als je de boel maar op zijn beloop laat, dan ben je dus niet duurzaam en ecologisch bezig. Integendeel zelfs.