Dutch Clean Tech geeft tweede emissie obligaties uit

Samen investeren in duurzame groei

Beleggingsnieuws van Dutch Clean Tech. Het bedrijf uit Heerhugowaard met een lange historie op het gebied van duurzame technologieën wil groeien en daarvoor geld aantrekken. Reden om na de succesvolle emissie van obligaties in 2018 nu een tweede emissie te starten. Beleggers investeren in een betrokken, persoonlijk en vertrouwd familiebedrijf én in duurzame groei.

De nieuwe gedekte obligatielening van Dutch Clean Tech is voor beleggers juist nu interessant. Op spaarrekeningen ontvangen consumenten nauwelijks of geen rente meer en dus is een groeiend aantal mensen op zoek naar investeringen die wél rendement opleveren. Met een rendement van 7% op jaarbasis en een rentelooptijd die na ontvangst van de deelnamesom direct van start gaat, biedt Dutch Clean Tech een obligatielening gericht op een vast rendement. “Het financiële landschap is sinds 2008 flink veranderd”, zegt CEO Sander Pielkenrood van Dutch Clean Tech. “Particulieren en bedrijven krijgen minder makkelijk krediet bij banken en andere traditionele instellingen. En dus kijken ondernemers naar alternatieven. Dutch Clean Tech wil de kansen die de markt biedt zo optimaal mogelijk benutten. We willen groeien en daarvoor zijn investeringen nodig. We hebben gekozen voor obligaties omdat we beleggers daarmee een uitstekend rendement kunnen bieden. Onze eerste emissie was succesvol en ook van de tweede verwachten we veel. Hierdoor kunnen we focussen op groei.”

"In onze investeringen staat duurzaamheid en oog voor het milieu centraal"

Duurzame oplossingen

Dutch Clean Tech is in meerdere opzichten bijzonder. Het familiebedrijf is maatschappelijk nauw betrokken en heeft een naam hoog te houden op het gebied van duurzaamheid, milieu en afvalwaterzuivering. “We investeren bewust in projecten die de generaties na ons een betere wereld nalaten. In onze activiteiten staat duurzaamheid en oog voor het milieu centraal”, benadrukt Pielkenrood. Onder Dutch Clean Tech vallen de werkmaatschappijen Pielkenrood Industries en Marant Industries, bedrijven waarin duurzame technologische oplossingen centraal staan.

“Pielkenrood ontwerpt en bouwt al meer dan 50 jaar afvalwaterzuiveringen en drinkwaterinstallaties. Mijn betovergrootvader Jacob had een smederij. In 1895 vond hij een stalen vat uit voor de opslag van plantaardige oliën en verf. Hij kon toen niet vermoeden dat zijn vat later bekend zou worden als de oliedrum!”

Wereldstandaard

In 1965 deed het bedrijf samen met Shell een uitvinding van wereldformaat. “Dat was de CPI”, zegt Pielkenrood. “Een olie/waterscheider die tot op de dag van vandaag de wereldstandaard is. Pielkenrood evolueerde in de jaren daarna tot een bedrijf gespecialiseerd in olie- en waterscheiding, afvalwaterzuivering en drinkwaterzuivering. Als Pielkenrood werken we overal op de wereld en hebben een naam in waterzuiveringsinstallaties. We zijn heel actief in landen waar schoon water schaars is. Door afvalwater te zuiveren kan het echter veilig hergebruikt worden.”

Ook heeft Pielkenrood een nieuw proces ontworpen voor het verduurzamen van de productie van palmolie. “In onze installaties worden enzymen toegevoegd die de celwanden van de uitgeperste palmvruchten verder afbreken. Dit maakt het mogelijk uit dezelfde hoeveelheid palmvruchten zo’n 20 procent méér olie te winnen. Wij hebben patent aangevraagd op dit proces. Er is veel vraag naar dit soort technieken en efficiënte installaties. We zien kansen om te groeien tot een toonaangevende aanbieder van duurzame oplossingen op het gebied van drinkwater en afvalwater. Om aan de vraag te kunnen voldoen moeten we flink investeren.”

Processen verduurzamen

Naast Pielkenrood Industries valt sinds 2013 ook Marant Industries onder Dutch Clean Tech. Marant is 40 jaar actief in met name vezel versterkte kunststoffen waarmee onder meer leidingsystemen en opslagtanks worden gemaakt. “Bij de consument heeft kunststof geen positieve naam”, zegt Pielkenrood. “Maar kunststoffen zijn licht, sterk, flexibel, resistent tegen chemicaliën, hebben een hogere isolatiewaarde dan metaal en zijn ook nog eens niet onderhevig aan corrosie. Allemaal eigenschappen die uitstekend van pas komen om bestaande processen te verduurzamen. Daarbij recyclet Marant kunststoffen op een verantwoorde manier voor haar klanten. Daarmee creëren we meerwaarde. Door te investeren in Pielkenrood en Marant bouwen potentiële beleggers mee aan een duurzame toekomst.”

Transparant en betrouwbaar

Ondanks dat het bedrijf wereldwijd opereert en technisch de meest ingewikkelde projecten uitvoert, is Dutch Clean Tech altijd een familiebedrijf gebleven. “Als ik Dutch Clean Tech moet omschrijven, dan zeg ik betrokken, persoonlijk en vertrouwd”, zegt Pielkenrood. “Een transparant bedrijf met korte lijnen. Maar vooral een bedrijf waarin we bij elk onderdeel duurzaam denken. In alles wat we doen willen we het milieu en de maatschappij zo min mogelijk belasten. Graag willen we onze rol op dit gebied uitbreiden en versterken.

Marant staat nationaal in de top 10, maar we willen naar de top 5. Daarvoor hebben we nieuw kapitaal nodig. Met onze tweede emissie obligaties hopen we zo’n 140 á 150 beleggers te trekken. Meedoen kan vanaf 100.000 euro. Een prospectus? Ja, die hebben we ondanks dat er geen prospectusplicht is”, aldus Pielkenrood die voor de tweede emissie een doelstelling heeft met een vast rendement van 7%. “Met Dutch Clean Tech staan we niet alleen garant voor duurzaam investeren in morgen, maar ook voor samen een goed rendement verdienen!”